2021-08-19 08:39:07• hírek • közlemény

Szatmári Tudástár – Online elérhető helytörténeti adatbázis

A XX. Partiumi Magyar Napok nyitó napján, a Szent István Kör helytörténeti rendezvényének keretében mutatkozott be a szatmaritudastar.ro címen elérhető SZATMÁRI TUDÁSTÁR.

Szőcs Péter, az Identitás Alapítvány elnöke bevezetőjében kiemelte, hogy rég óta érlelődött a történeti Szatmár megyére vonatkozó virtuális enciklopédia ötlete. A vármegye területe ezer éven át összetartozó gazdasági és kulturális egységet képezett, a határvonal viszont szétszakította a történeti forrásanyagot jelentő levéltári egységeket.


Ez utóbbiak zömét például Szatmárnémeti mellett Nyíregyházán, Kolozsváron és Budapesten őrzik. E szétszórtság indította el és a járvány helyzet adta bezártság érlelte meg, hogy a történeti forrásanyagot elérhetővé tették a digitális világ adta lehetőségek révén. Erre a célra jött létre a Szatmári Tudástár, egy online elérhető adatbázis, amelyet a Szatmárnémeti Identitás Alapítvány valósított meg, a Bethlen Gábor Alap nagylelkű támogatásával.


Fő partnereink az adatbázis kialakításában a forrásanyag zömét szolgáltató, valamint a szakmai támogatást biztosító Szatmár Megyei Múzeum (Szatmárnémeti, Románia), valamint a nyíregyházi Jósa András Múzeum és a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Levélára. Az itt bemutatott forrásanyag a világhálón szabadon elérhető és hozzáférhető, Szatmár történetére vonatkozó forrásokkal egészült ki, de a partnerek száma is bővülhet a jövőben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: